Zdrowe serce – 5 najlepszych produktów

Zdrowe serce

Serce jest jednym z najważniejszych organów człowieka, a jego choroby należą do najpowszechniejszych w krajach uprzemysłowionych i w wielu przypadkach prowadzą do śmierci. Do zachowania zdrowia i dobrej kondycji serca możemy jednak przyczynić się sami – wprowadzając do diety kilka produktów wspomagających jego pracę i ograniczających ryzyko wystąpienia chorób. Są to:

  1. Ryby. Najlepsze dla serca są ryby morskie, stanowiące źródło kwasów tłuszczowych omega 3. Kwasy te chronią serce obniżając poziom złego cholesterolu we krwi i pomagając obniżyć ciśnienie. W diecie nie może zabraknąć więc przede wszystkim łososia, tuńczyka, makreli czy sardynek. Prozdrowotne właściwości posiadają też pozostałe ryby, które co prawda uboższe są w kwasy omega 3, nadal stanowią jednak bogate źródło wapnia, żelaza, magnezu, potasu, cynku czy witaminy B.
  2. Oliwa z oliwek. Wywiera ona wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca, nowotworów czy cukrzycy typu 2. Dzięki obecności w niej związków z grupy polifenoli, korzystnie wpływa na działanie genów pośredniczących w rozwoju miażdżycy. Oliwa z oliwek hamuje też krzepliwość krwi, poprawia wskaźniki cholesterolu, a tym samym redukuje zmiany miażdżycowe. Zmniejsza również ryzyko udarów mózgu i ataków serca.
  3. Produkty pełnoziarniste. Produkty te, a przede wszystkim zawarty w nich błonnik, redukują ryzyko zawału serca, pomagają też w obniżaniu poziomu złego cholesterolu. Warto więc wprowadzić je do diety, rezygnując jednocześnie z produktów wytwarzanych z białej mąki. Ponadto, pełne ziarna korzystnie wpływają nie tylko na serce, ale też na układ trawienny – usprawniając proces trawienia, poprawiając przemianę materii i usuwając toksyny.
  4. Fasola. Dzięki obecności dużych ilości błonnika, fasola pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Usprawnia również przyswajanie witamin, dostarcza białka, potasu i fosforu. Główny wpływ na serce posiada ona dzięki zawartości lizyny, przy pomocy której organizm produkuje karnitynę, wzmacniającą serce i chroniącą przed zawałem i chorobą niedokrwienną.
  5. Soja. Dostarcza ona organizmowi dużej ilości białka, które pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu i zapobiega zawałom. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają też w zapobieganiu miażdżycy, a wapń korzystnie wpływa na prawidłową pracę serca. Soja poprawia również elastyczność naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *